OM TIBETANSK SPANIEL

Rasinformation

TIBETANSK SPANIEL

Tibben härstammar från Tibet där de var munkarnas speciella skyddslingar. De sas att de låg på de höga murarna och höll utkik och vaktade under dagarna för att sedan vara sängvärmare på kvällarna. En tibbe fick aldrig säljas men däremot kunde den ges bort som en mycket dyrbar gåva.

Tibben är en gammal ras som funnits sedan urminnes tider och den dök upp i Europa under slutet av 1800-talet.

Till karaktären är tibben otroligt go! Envis men sockersöt gör att de ofta kommer undan med sina små olater 😉. De är pigga, glada och självsäkra små krabater som man kan ha med sig överallt. Trots deras ringa storlek bangar dom inte för något utan är lika nöjd med soffmys som långpromenader i fjällen. Men handen på hjärtat, regnar det....ja då är nog soffhörnet bäst i alla fall....

Tibbarna är väldigt kontaktsökande och vill gärna vara nära sina människor. Gos och knämys får man räkna med när man har tibbe. Sängvärmare likaså 🙂

Tibben är en frisk, sund och mycket älskvärd ras!

 

HÄLSOSTATUS TIBETANSK SPANIEL

Som sagt är Tibben en mycket frisk ras och har egentligen inga rasbundna sjukdomar. Det vi gör inför avel är en ögonlysning, vilket görs på de allra flest raser. Enligt försäkringsbolagen är Tibben en av de friskaste raserna vi har.

Det vi "sliter" med i rasen är navelbråck och cherry eye. Ingen av dessa räknas dock som sjukdomar utan är endast skönhetsfel. När det gäller bråcken på våra hundar har vi så pass mycket av dessa så vi använder även hundar med bråck i aveln. Dock skall ena parten vara bråckfri så dessa inte dubblas vid en parning. Tyvärr sitter bråcken så djupt rotat i rasen så även fast man använder två bråckfria föräldrar så kan en hel kull ändå få bråck. Jag har varit med om det själv. När det gäller cherry eye så är det en liten skinnflik i ögonvrån som tittar fram som en liten "klump". Vid många tillfällen försvinner den helt av sej själv och kommer inte heller tillbaka. Ibland kan den dock fastna ute och då kan man behöva ta bort den. Detta är en väldigt enkel operation där vet bara petar in den o syr ett litet stygn för att hålla den på plats. Utställningsmässigt sett är det helt okej att ställa ut tibbe med bråck och även de som opererat cherry eye. Har du dock ett synligt cherry eye så kanske du inte ska räkna med ett jättehögt pris på utställning utan kanske överväga att stanna hemma :)

Vi har ett par enstaka fall (promille-antal) av konstaterad PRA3, en ögonsjukdom som kan göra din hund blind. Och även några registrerade fall av RD (Renal Dysplasi) en jobbig o grym njursjukdom som tyvärr slutar i död, oftast innan hunden fyller 2 år. Detta är dock ingen rasbunden sjukdom utan kan komma på alla hundraser. Även katter är drabbade av RD.